Home > Cursuri MANAGEMENT si ANTREPRENORIAT online si la sala > Curs Manager in domeniul sigurantei alimentare HACCP si ISO 22000

Curs Manager in domeniul sigurantei alimentare HACCP si ISO 22000

Cursul  Manager in domeniul sigurantei alimentare este autorizat de CAFFPA - Comisia de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesionala a Adultilor - pentru ocupatia MANAGER IN DOMENIUL SIGURANTEI ALIMENTARE, cod  COR nou 226312 (vezi autorizatia). Conform ORDIN MMPS nr. 1.149 din 16 iulie 2020 cursurile autorizate de formare profesionala a adultilor se pot organiza atat on-line cat si la sala.

Grup tinta:
Cursul Manager in domeniul sigurantei alimentare este destinat persoanelor ce activeaza in domeniul alimentar, in cadrul departamentului HACCP sau celor responsabile cu siguranta alimentara, din cadrul unitatii.
Acest curs este necesar daca doriti sa implementati referentialul ISO 22000:2019, intrucat va pregateste, atat din punct de vedere teoretic, dar mai ales practic, in vederea cerintelor si normelor impuse prin acesta. Astfel, la sfarsitul cursului Manager in domeniul sigurantei alimentare veti putea aplica in cadrul organizatiei din care faceti parte, toate cunostintele acumulate, facand astfel, primul pas in vederea certificarii ISO 22000:2019.

Implementarea si certificarea unui sistem de management al sigurantei alimentare nu va poate aduce decat beneficii, intrucat veti putea garanta calitatea ridicata a produselor dumneavostra.

Obiective:
Cursul isi propune sa aduca informatii utile cu privire la:

  • Politici pentru siguranta alimentului
  • Competenta, instruirea, constientizarea personalului
  • Planificarea activitatilor
  • Controlul realizarii produselor
  • Sistemul de management: verificare, validare, imbunatatire


Tematica pe scurt:

  • Notiuni generale privind calitatea produselor alimentare si managementul calitatii;
  • Sistemul HACCP: istoric,evolutie,definitie,principii,implementare sistem;
  • Referinte normative si legislative aplicabile in industria alimentara;
  • Sistemul de igiena al unei organizatii din industria alimentara;
  • Analiza HACCP:definire pericol,risc,metode de lucru ce stau la baza identificarii punctelor critice de control;
  • Intocmire plan HACCP;
  • Sistem de trasabilitate;
  • Prezentarea cerintelor standardului ISO 22000;
  • Relatia dintre ISO 9001 si ISO 22000.


Agenda cursului:
Modulul 1
CONCEPTUL DE SIGURANTA A ALIMENTULUI

  • Ce este siguranta alimentului?
  • Legislatia aplicabila organizatiilor din lantul alimentar;
  • Standarde internationale care reglementeaza functionarea sistemelor de management al sigurantei alimentului;
  • Ce este HACCP ?
  • Termeni si definitii specifici sigurantei alimentului;
  • Metoda HACCP – baza sistemului de management al sigurantei alimentului;
  • HACCP in igiena alimentului – de la controlul calitatii alimentului la sistemul de management al sigurantei alimentului;
  • Cele 7 principii ale metodei HACCP.

CUNOSTINTE DE BAZA PENTRU APLICAREA METODEI HACCP

  • Pericolele microbiologice;
  • Pericolele chimice;
  • Pericolele fizice;
  • Eliminarea / limitarea pericolelor;
  • Rolul tehnologiilor din domeniul alimentelor in cresterea sigurantei acestora;
  • Rolul igienei in controlul pericolelor. Curatenia si dezinfectia
  • Sistemul de igiena a alimentului in industria alimentara;
  • Cerinte pentru infrastructura;
  • Bune practici de igiena ale personalului

 
Modulul 2
PROIECTAREA SI IMPLEMENTAREA SISTEMUL DE SIGURANTA AL ALIMENTULUI CONFORM CERINTELOR ISO 22000 SI PRINCIPIILOR SI METODEI HACCP

  • Documentatia sistemului de management al sigurantei alimentului;
  • Controlul documentelor si controlul inregistrarilor;
  • Responsabilitatea managementului si angajamentul managementului;
  • Definirea politicii si obiectivelor referitoare la siguranta alimentului;
  • Responsabilitate si autoritate;
  • Comunicare interna si externa;
  • Analiza efectuata de management;
  • Managementul resurselor;
  • Planificarea realizarii de produse sigure;
  • Programe preliminare (PRP);
  • Constituirea si organizarea echipei de siguranta a alimentului;
  • Descrierea produsului si identificarea utilizarii intentionate;
  • Elaborarea diagramei de flux si verificarea pe teren;
  • Identificarea pericolelor si stabilirea nivelurilor acceptabile;
  • Evaluarea pericolelor;
  • Selectarea si evaluarea masurilor de control.

 
Modulul 3
PROIECTAREA SI IMPLEMENTAREA SISTEMUL DE SIGURANTA AL ALIMENTULUI CONFORM CERINTELOR ISO 22000 SI PRINCIPIILOR SI METODEI HACCP

  • Determinarea punctelor critice de control (PCC) si a limitelor critice si stabilirea planului HACCP;
  • Stabilirea limitelor critice pentru PCC;
  • Stabilirea sistemului de monitorizare pentru PCC;
  • Actiuni in cazul in care se depasesc limitele critice in PCC;
  • Stabilirea planificarii HACCP si a programelor preliminare operationale (PRPo);
  • Planificarea verificarii;
  • Sistem de trasabilitate;
  • Controlul neconformitatii si corectii si actiuni corective;
  • Tratarea produselor potential nesigure, retrageri.

 
Modulul 4
VALIDAREA, VERIFICAREA SI IMBUNATATIREA CONTINUA A SISTEMUL DE SIGURANTA AL ALIMENTULUI

  • Validarea combinatiilor de masuri de control;
  • Echipamentele de masurare si monitorizare;
  • Auditul intern;
  • Evaluarea rezultatelor verificarilor individuale;
  • Analiza rezultatelor activitatii de verificare;
  • Imbunatatire continua;
  • Actualizarea sistemului de management al sigurantei alimentului.

TEHNICI SI INSTRUMENTE UTILIZATE IN IMBUNATATIREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT AL SIGURANTEI ALIMENTULUI

  • Histograma;
  • Diagrama cauza – efect;
  • Diagrama Pareto;
  • Graficul (diagrama) de control;
  • Stratificarea datelor;
  • Brainstorming;
  • Analiza SWOT.


Competente dobandite:

  • Aplicarea reglementărilor specifice domeniului siguranței alimentelor
  • Asigurarea conformității cu standardele de sănătate, siguranța alimentelor și igienă
  • Asigurarea conformității privind echipamentul de sănătate și securitate în muncă
  • Asigurarea aplicării măsurilor și a normelor de calitate, de protecție a mediului și de sustenabilitate
  • Managementul departamentului de siguranța alimentelor
  • Aplicarea liniilor directoare ale managementului organizațional al companiei
  • Gestionarea personalului
  • Instruirea personalului
  • Comunicarea cu părțile interesate despre aspecte legate de siguranța alimentelor
  • Instruirea personalului din subordine în legătura cu siguranța alimentelor
  • Includerea criteriilor economice în procesul decizional
  • Întocmirea rapoartelor de rutină
  • Gestionarea bugetelor
  • Aplicarea de bune practici de fabricație (BPF sau GMP - Good Manufacturing Practice)
  • Aplicarea Sistemului HACCP (Analiza Riscurilor. Punctele Critice de Control)
  • Aplicarea inovării în domeniul fabricării alimentelor
  • Aplicarea metodelor științifice
  • Gestionarea condițiilor de lucru dificile în timpul operațiilor de prelucrare a alimentelor
  • Interpretarea datelor referitoare la fabricarea alimentelor
  • Efectuarea controlului de calitate asupra prelucrării alimentelor
  • Verificarea cu privire la etichetarea alimentelor
  • Evaluarea feedback-ului de la clienți
  • Monitorizarea activității de implementare a Sistemului de Management al Siguranței Alimentelor
  • Realizarea auditurilor privind Sistemul de Management al Siguranței Alimentelor
  • Realizarea de activități de îmbunătățire a SMSA
  • Actualizarea cunoștințelor și a competențelor profesionale
  • Respectarea codului de etică și conduită profesională

 
Perioada: Puteti urma cursul Manager in domeniul sigurantei alimentare HACCP si ISO 22000:2019 on-line in una dintre urmatoarele sesiuni*:

Sesiunea 1: 27, 28, 29, 30 martie 2023, in intervalul 9.30 - 17.30

Sesiunea 2: 18, 19, 20, 21 aprilie 2023, in intervalul 9.30 - 17.30

Sesiunea 3: 23, 23, 24, 25 mai 2023, in intervalul 9.30 - 17.30

*In cazul in care numarul persoanelor inscrise depaseste disponibilul de locuri, Top Quality Management organizeaza sesiuni on-line suplimentare.

Sesiunile teoretice vor fi imbinate cu sesiuni practice si se vor desfasura pe platforma ZOOM. Modulele de curs sunt urmate de activitati practice individuale (la locul de munca / domiciliu) pentru dezvoltarea proiectului practic, in vederea sustinerii examenului de absolvire. Proiectul se va dezvolta individual de catre participanti, sub coordonarea formatorului. În perioada de practică, acesta va fi la dispozitia cursantilor pentru consultări individuale, prin internet / e-mail, telefon etc. Examenele de absolvire se vor desfasura online conform procedurilor CAFFPA - Comisia de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesionala a Adultilor

Examenele de absolvire se vor desfasura online conform procedurilor CAFFPA - Comisia de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesionala a Adultilor.

 

Pret curs on-line: 700 LEI/persoana (scutit de TVA).

Pret curs la sala*: 870 LEI/persoana (scutit de TVA).
Taxa de examinare: 70 LEI (nu se aplica TVA) – numai pentru persoanele care doresc si intrunesc conditiile pentru examinare in vederea obtinerii certificatului de absolvire pentru ocupatia Manager in domeniul sigurantei alimentare (cod COR 325715) recunoscut de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației.
*Cursurile la sala se organizeaza la cerere pentru grupuri organizate. Preturile sunt valabile pentru cursurile OPEN sustinute in Bucuresti sau la sediul clientilor. Daca doriti un curs dedicat, intr-un alt tip locatie (Sali de conferinta, hotel, etc.), va rugam sa ne contactati.
 
Conditii de participare:
Pentru a putea sustine examenul de absolvire in vederea obtinerii certificatului autorizat, este necesara absolvirea studiilor superioare (cu diploma de licenta sau adeverinta). In caz contrar, se poate urma cursul, insa se va primi o diploma de participare din partea Top Quality Management.

Inscrierea la cursurile de formare se face, in limita locurilor disponibile, prin transmiterea Formularului de inscriere (Click aici pentru a descarca) la adresa: office@cursuriautorizate.ro  In cel mai scurt timp de la primirea cererii de inscriere la curs, veti fi contactat de un reprezentant al Top Quality Management.

Cursul Managementul sigurantei alimentare HACCP si ISO 22000 este autorizat de CAFFPA - Comisia de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesionala a Adultilor pentru ocupatia Manager in domeniul sigurantei alimentare, cod  COR nou 226312, iar certificatul eliberat este recunoscut de catre Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației.

Programul de formare se finalizeaza cu un examen de absolvire organizat in conformitate cu Metodologia certificarii formarii profesionale a adultilor.
 
Pentru cursurile OPEN o grupa se constituie cu minimum 10 cursanti.
In functie de completarea grupelor, TOP QUALITY MANAGEMENT isi rezerva dreptul de modificare a datei de incepere a cursurilor.

Parteneri

 

Asociatia Nationala Expertilor in Managementul Riscului din Romania

http://www.anpmr.ro/

 

Comisia de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesionala a Adultilor din Bucuresti

http://bucuresti.mmanpis.ro/comisia-de-autorizare-a-furnizorilor-de-formare-profesionala/

 

Asociatia de Standardizare din Romania

 

Stiri

ELIBERARI CERTIFICATE DE ABSOLVIRE

PROGRAM ELIBERARI CERTIFICATE DE ABSOLVIRE
Luni si Vineri, orele 09.00 – 14.00
Miercuri, orele 13.00 – 17.30

Cursuri personalizate adaptate cerintelor organizatiilor solicitante

Contacteaza-ne si nu vei avea decat de castigat.
Impreuna vom reusi sa iti cream o companie mai flexibila, capabila sa se adaptazeze la toate cerintele clientului tau.

Cursuri de perfectionare pentru entitati publice

"Valoarea unui sistem administrativ consta nu atat in mijloacele materiale si financiare de care dispune, cat mai ales in potentialul sau uman" .

Articole

Modelul COSO – componente, principii si beneficii

The Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission (COSO) este un organism independent, organizat in anul 1985 si sponsorizat in comun de the American Accounting Association (AAA), the American Institute of Certified Public Accountants (AICPA), Financial Executives International (FEI), The Institute of Internal Auditors (IIA), and the National Association of Accountants (now the Institute of Management Accountants (IMA).
COSO are rolul de a ajuta organizatiile sa isi imbunatateasca performanta prin dezvoltarea unei gandiri manageriale orientata catre optimizarea controalelor interne, proceselor de management al riscurilor si de guvernanta precum si catre descurajarea fraudei.

Cat de important este Auditul Intern pentru o companie

Rolul auditului intern este de a oferi o asigurare independenta ca managementul riscurilor, guvernanta si procesele de control intern ale unei companii functioneaza eficient. Activitatile corelate de audit intern ofera asigurari ca: toate controalele interne existente sunt adecvate pentru a diminua riscurile, procesele de guvernanta sunt eficiente si eficace si obiectivele organizationale sunt atinse. Auditul intern se efectueaza conform Normelor obligatorii adoptate de Camera Auditorilor Financiari ce cuprind: principiile fundamentale pentru practica profesionala a auditului intern, definitia auditului intern, codul etic al auditorului si Standardele internationale pentru practica profesionala a auditului intern.

Manager siguranta alimentara

Managerul in domeniul sigurantei alimentare este  persoana desemnata de conducerea organizatiei care, in afara altor responsabilitati, are responsabilitatea si autoritatea de a conduce si organiza activitatea echipei de siguranta a alimentului. Rolul Managerului in domeniul sigurantei alimentare este de a instrui si educa in mod corespunzator membrii echipei de siguranta a alimentului. Impreuna cu echipa formata si instruita, trebuie sa se asigure ca sistemul de management al sigurantei alimentului este stabilit, implementat, mentinut si imbunatatit.

Managementul riscului

Managementul riscurilor ofera un mediu de control favorabil, ajuta la imbunatatirea perceptiei asupra activitatii de control si contribuie la buna gestionare a riscurilor. Instrumentele prin care managementul riscurilor isi atinge scopul, identificarea, evaluarea si gestionarea riscurilor sunt vitale in orice organizatie, indiferent de sectorul de activitate.
Managementul riscurilor are ca scop eliminarea pierderilor si reducerea costurilor, deci pune accent pe raportul cost-beneficiu, garanteaza siguranta patrimoniului si protejeaza mediul decizional al organizatiei.

Abonare la Newsletter

  

 

 

CURSURI NOI LA TOP QUALITY MANAGEMENT

 

Curs online Managementul deseurilor

 

Cursul include urmatoarele tematici:

 

  • - Reglementari privind managementul deseurilor - OUG nr. 92/2021 privind regimul deseurilor;
  • - Noutati in domeniul gestionarii eficiente a deseurilor generate de modificarile legislative la nivelul UE transpuse in legislatia nationala;
  • - Obligatii derivate din aquis-ul UE de a crea cadrul necesar si predictibil pentru autoritati locale si mediul privat in cederea stimularii performantei si a concurentei echitabile;
  • - Managementul operational al compartimentului de mediu;
  • - Abordarea sistemica in contextul exigentei legislative si a principiilor dezvoltarii durabile;
  • - Cerinte reglementate privind monitorizarea calitatii factorilor de mediu si impactului activitatilor economice asupra mediului;
  • - Monitorizarea si raportarea in domeniul managementului deseurilor;
  • - Programe de masuri pentru prevenirea si reducerea generarii de deseuri;
  • - Auditul de deseuri intre obligativitate si necesitate.

 

PRELUCRARE DATE CU CARACTER PERSONAL

 

Top Quality Management prelucreaza date cu caracter personal, pentru scopul „activitati de formare profesionala”,

in conformitate cu legislatia in vigoare si a Regulamentului UE 679/2016 (GDPR).

Top Quality Management, cu sediul in Bucuresti, Str. Dionisie Lupu nr 49, Sector 1, Nr. Reg. Com.: J40/2225/2005, Cod de inregistrare: RO17206359,

operatorul site-urilor www.cursuriautorizate.ro si www.topquality.ro declara ca toate datele personale (mai departe, "date") sunt considerate strict confidentiale

si sunt tratate in conformitate cu legile in vigoare in domeniul protectiei datelor cu caracter personal.

Securitatea datelor dumneavoastra personale este o prioritate pentru noi. In consecinta, acordam cea mai mare atentie datelor personale si protectiei acestora.

In cadrul politicii de confidentialitate, dorim sa va informam ce date personale colectam despre dumneavoastra si cum le vom folosim in continuare.

Informatiile inregistrate sunt destinate utilizarii de catre operator si sunt comunicate numai urmatorilor destinatari: dumneavoastra (in calitate de persoana vizata),

Companiei si Comisiei de Autorizare a furnizorilor de formare profesionala a adultilor a municipiului Bucuresti.

Puteti vizualiza Politica de confidentialitate a Top Quality Management accesand link-ul: http://www.topquality.ro/politica-de-confidentialitate.html